28 Aug 2010

Rakhi

Tirsdag 24. August var det "Rakhi"

.. en slags høytidsdag/festival der alle søstre i India knytter et armebånd kalt Rakhi på brødrenes hånd - så mater man hverandre med noe søtt, og så får søstrene gaver. Ved å knytte en Rakhi viser søstrene sin hengivenhet til sine brødre, og brødrene lover igjengjeld å beskytte sine søstre mot alskens skummelheter.

Man må ikke nødvendigvis være bilogiske søsken for å knytte en rakhi. Mange knytter dem også på søskenbarn, nære venner og familievenner. Det er også en fin måte å avvise noen på, da sier man på en måte "jeg ser på deg som en bror, såå glem det" - iallefall ifølge den indiske forfatteren Chetan Bhagats bok The 3 Mistakes of My Life.


Rakhi er en Hindu-festival, men feires også av Sikher (sikhisme er på mange måter lik hinduisme, siden de er en ganske ny religion startet av hinduer som var uenige i enkelte hinduistiske prinsipper).

.. Dermed fikk jeg også knytte Rakhi, wuhuu!


Bilde: Jashan knytter rakhi på Ripu




23 Aug 2010

Fødselsdag wuhuu

Hadde først tenkt å lage et innlegg om bursdagen min og alt det der, så hadde jeg tenkt å kombinere det innlegget med at jeg var i bursdagselskap til Alexandra fra Tyskland, som også er utvekslingsstudent i Ludhiana. Men så ble det ikke noe av, og i går var vi i enda et bursdagsselskap til dattera til søskenbarnet til Jaggu. (min vertsmammaaa) Tror faktisk BURSDAGSSELSKAP er det beste ordet for disse sammenkomstene, ettersom de ikke akkurat har vært noen "heftige fester" for å si det sånn. Her feires bursdager familieselskap/venneselskap kombinert. .. På bursdager (som de fleste andre dager, bare med høyere sukkerinnhold) spiser man. Mat hele tiden. Veldigveldig mye mat! Kan ikke få sagt det nok.

07. August
Såå, det vi (familien og jeg, that is) gjorde på 18årsdagen min var stort sett å spise. Spisespisespise. Greit, vi gjorde litt andre ting også. Fikk en lyseturkis Salwar Kameez i gave. Rosa detaljer, sølv, gull og rundinger. Hehee.
Umm, vi gikk litt rundt på et kjøpesenter. Men bare for å gå av oss mettheten sånn at vi kunne spise mer.. uhm jaa.
Kakene her er egentlig som kakene hjemme; toppingen er som regel bedre enn selve kaka. Kaka er der bare for å "vanne ut" toppingen tror jeg. Sånn kjedelig, tørr greie i kjernen av krem og KREMroser (marsipan!?)
Det er tradisjon her at alle familiemedlemmer skal mate den som fyller år med kake. Det skal helst fotograferes, så det blir dermed noen merkelig øyeblikk der man sitter og gaper med en skje med kake i munnen og venter på at fotografen skal kløne seg til å ta bilde. Samtidig skal man smile og se i kamera. Men man får hvertfall spist mye kake! De indiske festsnacksgreiene, de er myee bedre enn "norsk snacks". De har alle mulige merkelige saker. Gulab Jamon (haha, tror det er det det heter) er favoritten så langt. Vet ikke om det er frukt, bakverk eller hvor det kommer fra, men det er hvertfall en sensasjon av en liten potetlignende sak. Jeg har ikke noe imot spising, dagen var en suksess. Apropos suksess og sånt; møtte på Business Studies læreren min på kjøpesenter. Sonia ma'm (kaller alle damelærerne for Ma'm og herrelærerne for Sir). Hun er ganske morsom. Hun slår guttene (og det gjør hun ikke sjeldent) på den mest andemoraktige måten og har noen veldig peculiar handmovements.

Velkommen tilbake til den fantastiske linjeavstanden.
Hadde forlengst bytta til blogg.no nå, hadde det ikke vært for at det sannsynligvis blir veeldig tidskrevende.

Bilde: Jaggu mater meg kake på tradisjonelt vis :D




16 Aug 2010

SKOLEN - Sacred Heart Senior Secondary School

Det ble ikke mye skole på meg den første dagen. Jeg dro dit med vertsforeldrene mine opprinnelig for å få informasjon om timeplan, bokliste, hilse på rektoren, møte klassen og bare sitte og observere første dagen. Vi vandret rundt på hele området for å finne kontoret til Fader John, som er en slags autoritet (vet ikke hvilken stilling han har). Vi gikk forbi en slags veggløs pavilijonsak, som det ser ut til å være vanlig å ha på alle skoler her. Inni satt det 20-30 elever i alle aldre, helt urørlige. De stektes. Uniformene var klistret til dem, gjennomsiktige. Forsentkommerne. Hjelp. Jeg skal ALDRI forsove meg. Jeg så for meg en lignende ordning inført på Akademiet, der alle som kom for sent måtte sitte en time i snøen og fryse. Haha, så usannsynlig..

Vi fant kontoret, og ventet utenfor i det som i 40 grader og altformye klær virket som sju evigheter. Plutselig begynte hele skolen og synge.. Selv om kanskje bare 3-4 av de mange tusen elevene (vet ikke hvor mange tusen.. minst 2) er kristne, er det en katolsk skole, og starter derfor natuurligvis dagen med bønner og salmer. Over høytalere i alle klasserommene.

Til slutt fikk vi komme inn. Father John satt i prestedrakt bak en huuge desk og så ut til å være veldig viktig, veldig opptatt og ganske irritert over å bli forstyrret. Han hadde dårlig nyheter, det var problemer med/feil ved/ikke-eksisterende admission-papirer.. eller noe sånt (jeg skjønte veldig lite, konsentrerte meg mest om ikke å utføre noen slags oppsiktsvekkende bevegelser, smile på feil tidspunkt eller plassere øynene mine på feil punkt). Det endte uansett med at vi ble sendt rett hjem. Følte meg fullstendig utmattet når jeg kom hjem, skuffet over å ikke engang å ha fått møte klassen. Nå må jeg bygge opp mental styrke til "den første skoledagen" enda en gang.

Jeg var alene i huset, så jeg utnyttet muligheten til å sove. Får ikke nok av søvn i dette klimaet, itillegg er benkesenga ganske ubehagelig nå, har vondt i hele kroppen, så ligger som regel bare flatt på magen for å fordele vekten, haha. Blir sikkert vandt med det.


Fikk ikke dra på skolen onsdagen heller. Måtte vente på hjelp fra YFU med admissionprosedyren, eeh, skal ikke prøve å forklare noe jeg ikke forstår selv.

På torsdag kom endelig en fra YFU (Sukhbir, som er broren til vertsmoren min), og vi dro til skolen. Formalitetene ble ordnet, Sukhbir tok bilde av meg med Fader John og med Rektoren; en nonne. Jeg jeg fikk møte klassen og delta i resten av dagens timer. Elevene hadde tydeligvis ikke blitt advart. Ikke lærerne mine heller. Det ble med andre ord endel spørsmål. De trodde visst jeg var der ufrivillig, og spurte hvorfor jeg hadde blitt tvunget til dette? De klarte ikke helt å forstå hvorfor jeg ville gjøre noe slikt frivillig. Etter å ha vært på skolen to dager, ble jeg kastet ut igjen. Kom tilbake når du har skaffet uniformen..

Å skaffe uniform var ikke lett. Første dagen var butikken/verkstedet stengt. Andre dagen var ikke skredderen der, bare en step-in som ikke visst hvordan man tok mål. Tredje dagen var det stengt igjen, med et skilt på døren "stengt pågrunn av nødsituasjon". De neste dagene kom vi enten tilfeldigvis i lunsjtiden hans, han var på et "viktig oppdrag" eller så hadde hunden spist målebåndet hans. Han kom med alle mulige teite unnskyldninger, og når han til slutt tok målene og kunne begynne å sy (tar et par timer per uniform, visstnok), utsatte han fristen 3-4 ganger, så det var gått over en uke når jeg fikk uniformene og kunne dra tilbake på skolen.


Hmm.. og nå har jeg plutselig gått på skolen i ca 3 uker. Skoledagen varer fra 07:25 - 12:30. Man kan si at jeg begynner å komme inn i rutinene, selv om jeg får mer spesialbehandling enn jeg har godt av. De spør meg ALDRI på de muntlige prøvene, gir ikke prøvearkene til meg med mindre jeg spør om dem, roper ikke opp navnet mitt om morgenen og ser egentlig i alle situasjoner på meg som ganske dum. Jeg henger laaangt etter, de andre har jo hatt Economics, Business Studies og Accounts et år allerede i +1 (1. VGS). Jeg tar ikke Accounts, så i den timen leser jeg en eller anne medbrakt bok.

Vi har samme timeplan hver dag; Engelsk - Accounts - Economics - Lunsj - Business Studies - Fine Arts. Mhm, jeg tar "Fine Arts"! Det er opprinnelig ganske kjedelig. Du bruker ukesvis på å tegne, skyggelegge og fargelegg en kopp. Det er det jeg gjør nå. Og de andre i Fine Arts-klassen min er selvfølgelig kommet mye lenger og driver for øyeblikket og tegner bananer og vinflasker (kompliseert). Etter en uke med Fine Arts hadde jeg fått nok. Så jeg spurte kontaktlæreren min om jeg kunne bytte til Physical Education/gym. Nei, det kunne jeg ikke. "ER DU GAL!?Du kommer til å bli solbrent og besvime i varmen!" .. Det kom ikke på tale. Jeg prøvde å forklare at det ikke gjorde meg noe å få litt farge (høhø), jeg kan jo bruke solkrem!.. Men nei. Mistenker at hun egentlig mest nektet meg det fordi Physical Education er lite læringsrikt, siden de fleste bare surrer rundt og gjør som de vil eller spille badmington på plena. Det hadde passet meg veldig bra, da hadde jeg fått litt tid til å bli kjent med folk (har kun et friminutt; 20 min lunsjpause, og det er nesten ikke vits å prøve å snakke i timen, for å si det sånn!) og badmington er jo ganske gøy.

Meen, det går bedre med Fine Arts nå. Har av og til lyst å gjøre koppen om til et monster eller et sjørøverskip, men har hittil klart å motstå. Sitter som regel og fargelegger saakte og lar tankene sveeeve - det er VELDIG varmt på Fine Arts-rommet, man blir svimmel og bløt i hodet bare av å gå opp trappene etter å ha sittet stille hele dagen. Setter meg under en takvifte og drømmer at jeg sitter i tekopper på tivoli. Snurrer ruundt rundt ruuundt, hånden fargelegger den gjennomsiktige koppen av seg selv.


Kan også nevne at jeg tror jeg kan nærmere 20 navn nå (av de 73 som går i klassen min.. nei vent, en fyr ble kastet ut forrige uke, 72*), og begynner å bli litt kjent med noen av dem. Går sakte, de fleste er skeptiske og sjenerte. Men, nå til uka har jeg, hva skal jeg si "invitert hjem" (tja, de inviterte egentlig seg selv) to jenter fra klassen. Sonali og Sanaa. De har veldig lyst å dra meg med ut i Ludhiana på kino, markedet, hjem til seg, på turer i parker og hva det måtte være, men det er fortsatt tidlig å begynne med slik "galskap". Jeg har ikke engang fult utviklet evnen til å krysse en gate. Her er det bare å ta en sjanse og fyke gjennom. Nøler enda, og stopper fort midt i gaten for en scooter eller en rickshaw som skal til å kjøre akkurat der jeg skal til å gå.


Jeg er ferdig en time før Jashan og Ripu er ferdig på skolen, så da forlater jeg lettet Fine Arts-rommet, setter meg ved vinduet på klasserommet til XII C (vårt klasserom) og leser.

Entusiasmen over å ha en utlending på skolen har enda ikke sluknet, så når jeg må krysse hele skoleområdet for å komme til parkeringsplassen der van'n står, blir jeg omringet av småunger som spør meg alle mulige spørsmål "hvor kommer du fra", "hva heter du?", "snakker du hindi(på hindi)?", "har dere biler og scootere i Norge?", "hvem tvang deg til å dra hit?", "er du fra Japan eller sør-India?" og "du er skikkelig bleik, haha".

De kommer til og med inn i van'n og står bare vedsiden av meg og stirrer.


"Van'n"

; en krysning av en varebil og en minibuss som det stappes 25-40 elever i alle aldre i. Fullt. Drar til og fra skolen i den.


Skal søke om tillatelse til å ta med kamera på skolen en dag så jeg får lagt ut bilder.

Strenge regler.. ikke lov å ha med noe som helst annet enn skolesaker (med mindre man har fått spesiell tillatelse).



Bilde: min fantastiske Fine Arts-kreasjon, har bare brukt nærmere 1mnd, og omtrent halvveis



15 Aug 2010

De første dagene i Ludhiana..

16-19 Juli

Første natta holdt jeg på å fryse ihjel på benkesenga. Airconditionen stod på 18 grader, det føltes som 10. De tenkte sikkert at siden det er veldig kaldt i Norge, burde vi gjøre det så kaldt som mulig for henne.

Lørdagen var vi på markedet. Det var et ubeskrivelig kaos, et virrvarr av kjøretøy, mennsker, kuer, fluer, butikker og boder. Tok heldigvis ikke med kamera, det hadde blitt vanskelig å gjøre noe som helst annet enn å ta bilder. Lørdag er også "grønnsaksdagen", den dagen alle grønnsaksselgeren slår opp bodene sine på bakken langs bilveiene. Damene hopper ut av bilen og kjøper grønnsaker, mens mennene kjører saakte langs veien. Frukt og grønnsaker er veldig billig her (det er igrunn alt annet også..) 1-3kr per kilo..

Søndag dro vi faktisk på et kjøpesenter for å få litt skikk på den uakseptable bekledningen min. Det var crowdedcrowdedcrowded der inne. Kroppsvisitering og veskesjekkingen i inngangen. Sånn flyplassmetalldetektor.

Vi spiser veldig mye. Måltid i hytt og pine, og som regel et eller annet spiselig til teen også. Te drikkes OFTE. Men maten vi spiser er faktisk veldig god, og ganske sunn, tror jeg. Vegetarmat, så tror det for det meste er grønnsaker tilberedt på forskjellige måter (som regel ser de ikke ut som grønnsaker lenger), søtt og spicy om hverandre.

Jeg og Jagbir gikk en kveldstur på universitetsområdet her, veldig fint å gå tur, men alle boligene ser like ut, hadde nok gått meg vill alene. Her er maasse små frosker, veldig små. Det fins ikke så små (eller så mange) frosker i Norge. Og ekorn! Masse ekorn overalt, også veldig små, omtrent halvparten så store som "norske" ekorn.

I morgen (mandag) er første skoledag. Uten uniform. Uh, som om jeg ikke stikker ut som en tent fyrstikk i mørket enough already.


14 Aug 2010

ORIENTATION CAMP (DEL 2) & LUDHIANA/ankomst vertsfamilien


Forberedelsesorientering om indisk kultur (del 2).

.. & Ludhiana og vertsfamilien

Yoga på mur. Det var igrunn avslappende,

heilt til skolebarna begynte å strømme til og fant en haug med klossete utlendinger som låg midt i skoleplana deres..

Har ikke vært utenfor dette skoleområdet siden ja, siden den dagen vi arriverte.

More lessons, blabla, do this do that. Do not, do not, do NOOOOT do this thing yaar.

Institutionalized. Ris hele tiden. Chai er godt. Hva er der ute i den store, ukjente verden uten for skoleområdet? Aner fortsatt ikke hvilken by jeg er i. Men vi er i Punjab da, øøh. Det er som å si "Hei, jeg bor i skandinavia". Har vært i India x antall dager, alle er superhyped på å dra til vertsfamiliene sine. Kjøpe indiske klær. Akseptable klær. Å gå rundt i skjerf og jakke for ikke å vise antydning til kløft eller skuldre er varmt. VELDIG varmt.

Tur! Woho! Vi gikk til en liten nearby village. Den bittelille landsbyen viste seg å være det eneste å finne utenfor skolemurene, kan ikke være særlig stor by dette her. Trær, gress, kanabis og magre kuer. Visste du aaat; i India har kvinnelige kuer også horn. Gjeiter også. Merkelig. Vel, landsbyen. Fattigdom. Trange gater, åpne dører. Tok mange bilder, men en eller annen slags samvittighetsfunskjon gjør det vanskelig for meg å ta bilder av barna - som definitivt gjorde sterkest inntrykk. Etter ti minutter hadde vi hele landsbyen i hælene. Trippende etter oss, usikre smil, trilleklare øyne. Man føler seg litt som en magiker når man løfter litt på hånda og vinker, og 30 mennesker lyser opp som om det var et deres livs lykkeligste, mest meningsfulle øyeblikk. Chawal chawal chawaaal; ja, ris og en eller annen spicy suppegreie til middag. As usual.


Fredag 16. Juli:

God idé! Skrive dag og dato før jeg begynner å skrive.. har visst ikke tenkt på det før nå.

Nåå har jeg faktisk kontroll, tror jeg. For det har seg faktisk slik at jeg endelig er hos vertsfamilien min, og begynner på skolen på mandag!

Vel, jeg begynner med å fortelle om gårdsdagen, siden jeg glemte å skrive da. Ikke bra å glemme å skrive, for det skjer så mye hver dag at "i går" er et fjernt minne fra en fjern tidsepokisk fortid.


Eehm.. Dette er ille, må virkelig tenke meg om for å huske hva som skjedde i går..


(Torsdag;

"Cultural Festival" ! Vi hadde noe sånt ja. Ungdommene fra skolen vi sov på kom, og noen bittesmå punjabigutter kom og opptrådde tradisjonell punjab-dans/sang for oss, og for at det skulle bli en "fulkommen" kulturell experience så sang tyskerne våre en ganske dårlig forberedt sang, men inderne virket fornøyde. Mange av dem vil nok leve resten av livet i troen om at europeere generelt er ganske umusikalske.

Etter showet pratet vi litt med inderne, men det ble stort sett bare merkelig siden de var veldig fornøyde med bare å stå vedsidenav oss og stirre gapende på oss.

Alle var kjempe spent når vi la oss. I morgen skal vi til vertsfamiliene våre, iiik! Da er det nok lurt med en god natts søvn for en gangs skyld, tenkte vi. Veldig lurt. Men neida, tyskerne slutta aldri å prate. Aidan og jeg lå våken i tre timer etter vi hadde lagt oss og kokte av sinne, før vi til slutt gikk til andre enden av rommet, som var ganske stort, og spurte veldig pent om de kunne dempe seg. Omtrent 45 minutter etter vi sa fra, sluknet de endelig, og det gjorde Aidan også. Men ikke jeg, var plutselig lyys våken. Så siste gang på klokken i 04:30 tiden, og ble vekt 07:00.. )


Fredag morgen stod vi ferdigpakket i skoleplana. Franske Martin, tyske Alexandra og Helge, og brasilianske Louiza, skal også bo i Ludhiana. De fleste andre ble stappet i en gul buss, men vi fem skulle reise i Manmeets bil.

Etter å ha stått ganske lenge i skoleplana under den stekende sola og ventet på organisering og slikt, var vi på god vei til å renne fullstendig bort. Det var skikkelig kjedelig, alle hadde jo stelt seg ganske skikkelig for å møte vertsfamiliene. Men, det gikk bra, hvertfall for oss, siden vi skulle til Manmeets hus først og vente der på at vertsfamiliene våre skulle komme å hente oss når de var ferdig på jobb og skole.

Herlighet, Manmeets hus var helt sykt. Minst fem biler. Gigantiskt. Fult av tjenere. Hva skal man med så mange biler og stuer? Vi satt sjenerte på en av stuene, spiste mango, plommer og drakk chai i en aircondtion som neppe før hadde følt seg så verdsatt som den ville ha følt seg om airconditions hadde følelser. Alex, Helge og Martin ble hentet ganske fort, så Louiza og jeg brukte resten av energien vår på å leke med Gurman, Manmeets 3 1/2år gamle, utrolig sjarmerende sønn.

Vi fikk beskjed om at vi skulle bli kjørt til vertsfamiliene ca. 18.30, så vi kunne ta oss et par timer søvn først.


.. Kjørende til vertsfamilien, takk gud for superkald aircondition i bilen. Ellers ville jeg vært flytende før vi kom halvveis.

Mye fattigdom. Mye søppel. Grågul luft, fluer. Sjø og fjell? Ingensteds. Kjøpesenter og store, rene reklameplakater. Jopadphattier/slum. Kontraster.. MANGE folksomme scootere.

Svær, politivoktet port: Punjab Agricultural University. Når vi var innafor portene og kjørte rundt for å finne huset, var jeg ganske nervøs. Men det gikk veldig bra, tror ikke jeg sa eller gjorde noe veldig feil. Etter fem dager med orientering, advaring og nærmest trusler om hva vi absolutt ikke måtte gjøre, skulle det bare mangle at vi hadde lært noe.

.. Indiske senger er steinharde. En benk med to pledd på, bokstaveligtalt. Faktisk ikke ubehagelig, iallefall ikke så langt. Etter å ha pakket ut og gitt dem gavene, som jeg tror de syns var ganske rare, spiste vi middag i en svær dobbelseng. Kjempegod mat, mye bedre enn den på skolen. En del lignende, men bedre beredt. Etter middag fikk jeg sjekke mail og Facebook, wohoo.

De fortalte med at på min skole må jenter som går i 11. og 12. klasse bruke salwarkameez-skoleuniform. Altså sånn indisk/punjab klassisk antrekk. Det er kanskje fordi vi ikke kan vise såppas mye legger som de gjør i skjørtene de bruker fra 1. til 10. klasse. Litt for gamle for slike avslørende antrekk. Hehe..

Jeg skal opprinnelig gå 11. klasse, men Jagbir sa at det helt sikkert var null problem å få ordnet så jeg fikk gå i 12. for å være med folk som er nærmest min egen alder.

Det med kalde dusjer er visst ikke unormalt her. Varmevann trenger man bare et par måneder om vinteren når det er kjempekaldt (les: 15-25 grader). Nå sitter jeg i benkesenga og skriver.

På mandag begynner jeg på skolen, og i morgen skal vi på markedet! Har ikke ord for hvor mye jeg gleder meg til det. Må vente hele dagen på at Jagbir skal bli ferdig på jobb da. Lese og sove, skal bli herlig å slappe av etter de overhvelmende siste fem dagene.


Bilder: en av (og den største) de 5 elvene i Punjab & typisk syn i utkanten av Ludhiana.