28 Aug 2010

Rakhi

Tirsdag 24. August var det "Rakhi"

.. en slags høytidsdag/festival der alle søstre i India knytter et armebånd kalt Rakhi på brødrenes hånd - så mater man hverandre med noe søtt, og så får søstrene gaver. Ved å knytte en Rakhi viser søstrene sin hengivenhet til sine brødre, og brødrene lover igjengjeld å beskytte sine søstre mot alskens skummelheter.

Man må ikke nødvendigvis være bilogiske søsken for å knytte en rakhi. Mange knytter dem også på søskenbarn, nære venner og familievenner. Det er også en fin måte å avvise noen på, da sier man på en måte "jeg ser på deg som en bror, såå glem det" - iallefall ifølge den indiske forfatteren Chetan Bhagats bok The 3 Mistakes of My Life.


Rakhi er en Hindu-festival, men feires også av Sikher (sikhisme er på mange måter lik hinduisme, siden de er en ganske ny religion startet av hinduer som var uenige i enkelte hinduistiske prinsipper).

.. Dermed fikk jeg også knytte Rakhi, wuhuu!


Bilde: Jashan knytter rakhi på Ripu




2 comments:

  1. Hei :)
    Hva heter den kjolen/drakta du har på deg?
    Hilsen ei jente som skriver en oppgave om Hinduisme.

    ReplyDelete
  2. Heisann :)

    Det er ikke meg på bildet, men det heter Salwar Kameez. Består av Salwar (bukse), Kameez (topp, som en tunika) og dupatta (sjallet). Det er en "drakt". I India kaller de somregel Salwar Kameez bare for Suit. Like vanlig (om ikke mer, hvertfall i nord India) enn saree.

    ReplyDelete