8 Nov 2010

En høylytt Diwali-feiring & Den GIGANTISKE Turban'

På Torsdag dro vi til "hjembyen vår" Patiala for å feire Diwali der. 
Diwali er opprinnelig hinduenes "lysfestival" til ære for Gudinnen Lakshmi, men Diwali feires av over hele India av mennesker av alle religioner. Diwali er nok den største, viktigste og mest søtsakkonsumerende høytiden i India..

Les mer om Diwali på bloggen til 25 år gamle Mya fra Oslo

"Man har alltid nye klær til anledningen, for de som har råd til det. Det glitrer og skinner i alle ender over smykker, saries, salwar kameez og lengaer. Alle kler seg på sitt beste. På kvelden sendes det opp fyrverkeri. Dette er også en dag hvor gambling blir sett på som viktig i mange familier. Det sies at de som ikke gambler på denne dagen blir en ape i sitt neste liv"

- hun skriver generelt maaasse om India, om noen skulle være interessert (et alternativ til wikipedia og google, mamma)


My DiwaliFøler at det er 2011, siden indere de siste dagene har forrurenset både klimaet og nattesøvnen min med intensiv rakettoppskyting. Selve Diwali-day var på Fredag (5. November), så da var det naturligvis verst. Fyrverkeri høres MYE høyere her enn i Ålesund. Husene står tett og høyt og skaper ekstrem ekko-effekt av enhver liten lyd.  Itillegg ble det holdt bønner over høytalere i gatene til 02.00 om natten, og påan igjen 06.00 om morgenen. Kan også nevne at familien vår i Patiala (som består av besteforeldre og broren til verstfamilien min + familien hans) ikke snakker. De roper. Og de snakkeroper i munnen på hverandre 24/7. Vet ikke om de gjør det i søvne også, siden fyrverkeriene og bønnejodlingen isåfall overdøvet all stemmebåndprodusert lyd. 



Bilder: typisk Patiala-gate dekorert for Diwali & uskyldige Jashan og Mehar (til de åpner munnen)




Diwali-day dro vi rundt og besøkte omtrent førtitusenogsju hus (les: 6), for å levere diwali-gaver, som naturligvis bestod av forskjelligformede esker med sweets. Møtte så mange uncles and aunties den dagen at jeg var helt svimmel etterpå. Det kan også være at jeg led av sukkersjokk, siden gulab jamons, jalebi, barfi og nøtter bokstaveligtalt ble trykt inn i kjeften på oss så fort vi stakk tåa innafor dørstokken. Gikk også til den lokale gurudwaraen og tente lys, før det tok av med fyrverkeri resten av natta. 

Bilder: frivillig jalebi-spising FØR alle besøkene & Ripu med fyrverkeri på taket




.. en vanlig turban er 7 meter lang. Traff på en mann med 750 meter lang turban. Det syns jeg var ganske kult. Han syns tydeligvis det var ganske kult å møte en i-fra-vest (som jeg somregel blir kategorisert som..), så han kom likegjerne på besøk han. Da måtte turbanen sitte på en stol og han på gulvet forann. Viste seg at han var medlem av en sekt innenfor Sikhismen. Han går med den turbanen 24/7, altså han tar den ALDRI av. Sover med den. Vasker aldri håret. Hellig var han også, for vi måtte dekke hodet i hans nærver. Fascinerende! 

Bilde: fra høyre - random, bestefar, meg, turbanmannen, turbanmannens assistent/disipel





Det har med andre ord vært en øredøvende (høhø, morsom) fantastisk diwali!

4 comments:

  1. Den mest epic'e turban jeg har sett i hele mitt lange liv!

    ReplyDelete
  2. For du har jo sett såå mange turbana. Lange liv? Ikke like langt som turbanen hans! Tenk da, kor vanskelig det må ha vært å lagd den turbanen. Og kor lang tid det må ha tatt å knytte den. Og kor irriterende det må vær når det klør. R-E-S-P-E-C-T.

    ReplyDelete
  3. Ja, og den må være sykt tung. Får sikkert heftige nakkemuskler av å gå med den 24/7. :)

    ReplyDelete
  4. Mhmm. Og mannen va ganske liten også..

    ReplyDelete